Framtidsvisioner

Vår målsättning är att i framtiden grunda ett ålderdomshem där det kulturella, konstnärliga och terapeutiska har en framträdande plats och där de boende har medbestämmanderätt och får leva i nära anknytning till barn, ungdomar och andra åldersgrupper. Viktigt är att omgivningen är vacker och stimulerande, med trädgård, ekologiska odlingar och gärna husdjur.  För att bereda vägen för detta projekt arrangerade vi 26.9. 2013 ett seminarium med arkitekt Lillemor Husberg, som är en av eldsjälarna bakom det alternativa seniorboendet ”Vigs ängar” i Ystad.

rollator pojo

Under våra ”rollatorrallyn” har vi märkt hur inspirerande det är för barn, ungdomar och åldringar att komma samman i gemensamma aktiviteter. Vi har ordnat tre rallyn på våren, när naturen är som vackrast. Skolklasser har hjälpt åldringar från de olika hemmen i trakten och fört dem till skogen, där lekisbarn mött dem med sång, blommor, lekar och egenhändigt bakade bullar.

Vi brinner för att utveckla vården i livets slutskede i likhet med det arbete som utförs på Åland av bl.a. Raili Hake, verksamhetsledare för föreningen Vård i Livet r.f.

En annan målsättning är att utvidga stödverksamheten för barn med speciella behov. Behovet av fosterfamiljer, stödpersoner och -familjer är enormt och Alfa Omega Raseborg hoppas att i framtiden kunna upprätthålla ett eget stödhem.

När vi har besökt ålderdomshem/ seniorhem under våra MBI- kurser, har vi märkt att åldringar har en tendens att passiveras trots att de gärna vill ha sociala kontakter. Vi vill fortsätta med våra kurser i hjärtgymnastik och storytelling, våra små konserterdjurbesök och bjuda på möjlighet till sociala samtal och samvaro med kaffe och dopp.

I flera länder söker man efter nya boendeformer över generationsgränserna. I Finland har man startat det alternativa boendet ”Loppukiri” i Helsingfors, med inspiration från ”Färdknäppen” i Stockholm.

En kommentar

  1. Birgitta Lindh · · Svara

    Det var trevligt att jobba med i arbetsgrupperna, främst trädgårdsgruppen!
    Undrar vad om är på gång nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: