En lyckad exkursion

sofia-exkursion 29.4.14Tisdagen den 29 april bänkade vi oss i Magnus’ buss som förde oss till tre institutioner i  huvudstadsregionen, som på olika sätt velat föra in annorlunda idéer i äldrevården.

Först besökte vi Folkhälsans seniorhus i Vanda. Camilla Simonen visade oss runt, och när vi kom till demensavdelningen hördes lekande barns glada rop genom den öppna dörren. Här har man nämligen sammanfört dagis med seniorboendet för att generationerna skall kunna mötas. I matsalen gjorde barnen glada hattar för den kommande förstamajfesten, och det blev klart att barnen på många sätt deltar i och berikar det gemensamma programmet i hemmet.

Tiina Kuisma och 96-årige Pentti Keijola presenterade upplägget i det antroposofiskt inspirerade Sofiakoti på Degerö i Helsingfors. Här finns flera rum för olika bad-, massage- och insmörjningsterapier. Vikt läggs vid de dagliga konstnärliga aktiviteterna. Ett antal intressegrupper som boarna själva tagit initiativ till håller de äldre alerta. Under vårt besök på demensavdelningen hade musikterapeuten Pia Teckenberg-Jansson en sångstund med boarna. Där avnjöt vi också en läcker lunch.

Det sista besöket gjordes till gemensamhetsboendet Loppukiri vid Arabiastranden i Helsingfors, där Marja Dahlström tog emot oss. Ett 7-vånings bostadshus med 58 lägenheter byggdes år 2002 som ett gemensamt projekt. Tanken är att invånarna – allt mellan 50 och 90 år gamla – tar hand om husets angelägenheter. Man har t ex bildat 6 matgrupper, som har ansvar för middagen i den stora matsalen under en veckas tid. Kulturellt program ordnas och olika studie- och hantverksgrupper möts regelbundet för att skapa gemenskap och en meningsfylld vardag.

Resan gav oss många tankeställare. Det är berikande att på ort och ställe med alla sinnen uppleva hur man funnit olika lösningar på de olika ställena. Mycket kan säkert förverkligas också hos oss i Raseborg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: