Calendula startade!

Calendula-kursen startade i går!

Kursledaren Pirkko Tolmunen, som är sjuksköterska till utbildningen, har arbetat inom sjukvården både i Finland och utomlands. Hon ingår i ett internationellt nätverk av läkare och vårdare som arbetar för en utvidgad syn på sjukdom och hälsa utgående från en antroposofisk syn på människan. För närvarande har hon ett doktorandprogram på gång vid Åbo Akademi med temat beröring.

Pirkko presenterade det kommande årets mångsidiga program.

Hon betonade att en kvalitativ vård alltid utgår ifrån att en människa har fysiska, själsliga och andliga behov och att vårdaren måste försöka beakta dem alla. Detta gäller inte bara den som vårdas utan i lika hög grad vårdaren själv, som ständigt borde försöka odla alla dessa sidor i sig för att kunna hjälpa andra. Vi vet alla att barn lär sig genom att härma. Ny forskning visar att också vi vuxna hela tiden omedvetet härmar det som vi möter där ute – gester, sinnesstämningar, förhållningssätt, beröringar. Det är med andra ord inte likgiltigt med vilken hållning en vårdare går in i ett patientrum!

Hon betonade också helhetens betydelse i en vårdsituation. Det räcker inte med adekvat medicinsk vård. Allt inverkar på patienten: maten, arkitekturen, belysningen, färgerna, inredningen, ljudmiljön, bemötandet och mycket mer.

Vid den första träffen mötte 12 personer upp. Det blev klart att de flesta inte kommer att kunna delta i alla träffar fram till april 2018, men att intresset redan nu är stort för vissa block. Flera av dem som inte kunde närvara på onsdagen har låtit oss förstå att de vill delta. Det är också möjligt besöka enskilda evenemang, så låt budet gå vidare till vänner och bekanta! Det mesta går på svenska, men finskspråkiga skall inte känna sig utestängda, allt kan vid behov översättas.

Eftersom deltagarantalet i de olika blocken inte ännu är säkra ber vi om anmälan senast en vecka före blockets början. Vi skickar också regelbundet meddelanden till alla intressenter om de kommande evenemangen.

Vi strävar också att per e-post skicka sammandrag av alla hållna föredrag och praktiska övningar till de deltagare som inte kunnat delta i dem.

Det var en fin start på en intressant kurs!

Här är de kommande tre blocken (sprid informationen!):

Fredag-lördag 15-16.9    (fr 17-20, lö 9.30-17)
VÄXTER OCH MEDICINER

Antroposofiska och homeopatiska mediciner utvinns ur växter och metaller. Hur tillverkas och hur verkar de? Hur kan de integreras med skolmedicinen?
Eeva-Liisa Pesonen, farmaceut

Onsdag 20.9  kl 17-20
ATT UTVECKLAS SOM MÄNNISKA 
under olika faser på livsvägen.
Lasse Karlsson, präst och lärare

Onsdag 27.9  kl 17-20
MÄNNISKANS TOLV SINNEN. Kan man utveckla och bevara sina sinnen under hela livet? Praktiska övningar.
Pirkko Tolmunen

Blocket Terapeutiska bad fre-lö 25-27.8.2017  skjuts upp och förs samman med Vattenbehandlingar 2-3.3.2018 .
Detta innebär att hela kursens pris sjunker till 900€.

 

Tässä kurssin sisältö suomeksi:

CALENDULA_FI 

Kylpyterapia pe-la 25-27.8.2017 siirtyy pidettäväksi yhdessä Vesihoitojen kanssa pe-la 2-3.3.2018
INFO: Vera Nyqvist 0407017619

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: