Kulturpengar!

Alfa Omega Raseborg mottog 17.4.2018 ett meddelande att Nylands kulturfond utsett AORs planer att skapa ett nytt seniorboende i Raseborg till årets spetsprojekt och beviljat föreningen ett stipendium på 40 000 €.

Kulturfonden mottog sammanlagt 1906 ansökningar.

141 av dem premierades, och Alfa Omega-initiativet utsågs till spetsprojekt.

Premieringen skedde 16.5. på Korjaamo i Helsingfors, där AOR presenterade projektet för de församlade pristagarna.

IMG_9511

Utdrag ur meddelandet 17.4:

”Alfa Omega Raseborg rf sai Uudenmaan Kulttuurirahaston Kärkihankeapurahana 40 000 euroa rakennustaiteelliseen kehitystyöhön ja uudenlaisen asuntoaluekokonaisuuden suunnitteluun kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Västerbyn kartanon miljööseen Tammisaareen.

Hankkeessa halutaan kehittää ikääntyvien ihmisten tarpeisiin uudenlainen yhteisöllinen talotyyppi, jossa luotaisiin myös sukupolvet yhdistävää toimintaa ja koko lähiseutua palvelevaa kulttuuritoimintaa.

Asuinalueen arkkitehtuurista halutaan kansainvälisesti poikkeuksellista, ja rakennuksista itsessään jo taidetta. Rakennukset toteutettaisiin luonnollisilla ja myrkyttömillä rakennusmateriaaleilla, kuten puulla, oljella ja savella, uusimpia rakennusinnovaatioita käyttäen.

Tavoitteena on kokonaisvaltaisesti turvallinen ympäristö, joka ottaa huomioon ympäröivän arvostetun rakennuskulttuurin ja josta tulee kansainvälisesti rakennustaiteellisesti tunnettu vierailukohde.”

Översättning:

”Alfa Omega Raseborg rf har av Nylands kulturfond erhållit ett spetsprojektstipendium på 40 000 euro för byggnadskonstnärlig utveckling och planering av en ny typ av bostadshelhet i den kulturhistoriskt värdefulla miljön vid Västerby gård i Ekenäs.

För att tillfredsställa de äldres behov av gemenskap utvecklas inom projektet en ny byggnadstyp, som även innefattar verksamhet över generationsgränserna och kulturella aktiviteter för hela regionen.

Arkitekturens formspråk blir unikt – även mätt med internationella mått – och byggnaderna utformas i sig som konstverk. Husen uppförs med naturliga och giftfria material såsom trä, halm och lera enligt modernaste principer.

Man strävar efter en trygg helhetsmiljö i samklang med områdets värdefulla byggnadskultur. Förverkligad kan den bli ett internationellt känt arkitektoniskt besöksobjekt. ”

(Övers: L Karlsson)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: